ادامه عرضه ارز همزمان با کاهش نرخ رسمی فروش دلار توسط بانک مرکزی ایران موجب شد تا در پایان مبادلات روز پنجشنبه بازار ارز تهران، بهای آزاد فروش هر دلار به ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان برسد که هزار تومان پایینتر از نرخ خاتمه معاملات روز سهشنبه بود.
بانک مرکزی ایران با آغاز داد و ستدهای روز پایانی هفته کاری، هر دلار آمریکا را پرحجمتر از روز سهشنبه به نرخ ۱۸هزار ۸۵۰ تومان عرضه کرد. نرخی که ۴۵۰ تومان کمتر از روز چهارشنبه و ۷۴۵ تومان پایینتر از اوج تاریخی نرخ رسمی روز سهشنبه بود.
تحت تاثیر عرضه ارز در نرخهای پایینتر، بهای فروش دلار در بازار آزاد تهران نیز به سیر نزولی خود ادامه داد و به ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان رسید. این نرخ در مقایسه با نرخ پایانی معاملات روز سهشنبه هزار تومان پایینتر بود و در مقایسه با رکورد ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومانی آن در مبادلات روز چهارشنبه نیز هزار و ۳۰۰ تومان کمتر بود.
در همین حال، نرخ رسمی و آزاد فروش یورو نیز روز پنجشنبه به ترتیب به ۲۰ هزار و ۹۵۰ تومان و ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یافت. این در حالی بود که بانک مرکزی ایران روز سهشنبه هر یورو را ۲۱ هزار و ۶۹۵تومان عرضه میکرد و در بازار آزاد نیز نرخ آن روز چهارشنبه برای ساعتی از مرز ۲۳ هزار تومان گذشت.
بانک مرکزی و دولت ایران عامل اصلی التهاب ارزی اخیر در بازار این کشور عدم بازگشت ارز توسط صادرکنندگان عنوان و آنها را به برخورد تنبیهی و اعلام عمومی نامشان تهدید کردهاند.
مطابق ادعای بانک مرکزی ایران از مجموع ۷۲ میلیارد ارز حاصل صادرات غیرنفتی تنها ۴۵ میلیارد دلار آن طی ۱۵ ماه گذشته به کشور بازگشته است.
این رویکرد دولت و بانک مرکزی نسبت به صادرکنندگان موجب انتقاد برخی از صادرکنندگان بخش خصوصی شده است، به طوری که علی شریعتی از صادرکنندگان عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در صفحه توییتر شخصی خود ضمن انتقاد از رویکرد دولت در اختصاص ارز یارانهای ۴۲۰۰ تومانی به دستهای از واردکنندگان، نوشته است که صادرکنندگانی که ارز را به کشور بازنمیگردانند، بخش خصوصی نیستند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در نشست روز چهارشنبه هیات دولت گفته بود:«صادرکنندههای ما باید بدانند ارز برای دولت است. فتوای صریح امام(ره) این بوده است که ارز و قیمت ارز در اختیار دولت است، بنابراین دولت مالک ارز است.»