media.news.imagealternatetextformat

بحران کرونا، رکورد رکود در اقتصاد اروپا

چهار شنبه, 05 شهریور,1399 01:59 ب.ظ

در سه ماهه نخست سال، میانگین تولید ناخالص داخلی در حوزه یورو، ۱/ ۱۲ درصد از سال قبل کمتر بود و این سراشیبی در فصل دوم ادامه یافت. نشانه‌های بهبود در فصل سوم وجود دارد. خارج از حوزه یورو، لهستان بیشترین آسیب‌ را دیده است.

عقب‌گرد تولید و توقف چرخ اقتصاد در اروپا در فاصله آوریل تا ژوئن ۲۰۲۰، از سال ۱۹۹۵ تا کنون بی‌سابقه ارزیابی شده است. اداره آمار اروپا می‌گوید رکود ناشی از همه‌گیری کرونا در دومین فصل سال نیز تداوم داشته و اقتصاد ۱۹ کشور اروپایی ۱۲/۱ درصد کوچک شده است.

عوامل دخیل در این سقوط، محدودیت‌های اعمال شده برای مهار کرونا برشمرده می‌شوند؛ محدودیت‌هایی که به ویژه در ماه آوریل، بخش بزرگی از اقتصاد اروپا را فلج کردند. کرکره فروشگاه‌ها، رستوران‌ها و هتل‌ها پایین آمد، کارگاه‌ها و کارخانه‌ها از کار افتادند و هیچ مراسم و نمایشگاه و برنامه‌‌ای برگزار نشد.

رکود موجود در حالی است که در نخستین فصل سال ۲۰۲۰، تولید ناخالص داخلی در محدوده یورو، ۶ / ۳ درصد کاهش داشت. در دومین فصل و با سنگین شدن سایه پاندمی، همه کشورهای  اتحادیه به درجات مختلفی درگیر ریزش اقتصادی شدند.

به طور نمونه، اقتصاد ‌آلمان ۱/ ۱۰ درصد کوچکتر شد، در حالی که این رقم در هلند ۵/ ۸ درصد بود. شیب سقوط اقتصادی ایتالیا، اسپانیا و فرانسه اما بیشتر بود.

در ایتالیا ۴/ ۱۲درصد، در فرانسه ۸/ ۱۳ درصد و در اسپانیا ۵/ ۱۸ درصد.

اقتصاد لهستان پس از شیوع کرونا آسیب جدی دیده است.

رکود در لهستان

لهستان که جزء محدوده یورو نیست و از واحد پولی "زلوتی" استفاده می‌کند، پس از سه دهه، نخستین رکود اقتصادی خود پس از فروپاشی کمونیسم را تجربه کرد.

تولید ناخالص داخلی این کشور در دومین فصل سال ۲۰۲۰، معادل۹/ ۸ درصد به نسبت فصل قبل کاهش یافت. اداره ملی آمار لهستان می‌گوید، در سه ماهه نخست، اقتصاد کشور هنوز در گردش بود و تنها ۴/۰درصد ریزش داشت.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی تخمین می‌زنند که  در سومین فصل سال جاری، اقتصاد کل اروپا به مدار رشد برگردد. اتکای این پیش‌بینی، تدابیری است که از ماه مه در اغلب کشورهای حوزه یورو برای کاهش محدودیت‌های کرونایی به جریان افتاد.

بر همین اساس، نشانه‌هایی فزاینده از بهبودی کسب و کار و به گردش افتادن چرخ اقتصاد در سه ماهه سوم به چشم می‌خورد. با این همه، دولت آلمان یادآوری کرده که تداوم این روند، به موقعیت همه‌گیری کووید – ۱۹ در داخل یا خارج از این کشور بستگی دارد.

پتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان ابراز خوشبینی کرده که دوره رکود اقتصادی پس از تعطیلات تابستانی متوقف شود و اوضاع، حداکثر از ماه اکتبر به مسیر بهبود بیفتد